Khamis, 31 Disember 2009

Menjadi Tua


Bismillah...

Hari hari meluncur laju tampa sebarang halangan. Perginya hari bukanlah kemampuan manusia untuk menegah. Hanya khayalan Doraemon sahaja yang mampu membawa kita menjelajah kemasa lampau melalui laci masa dimeja Nobita. Namun Doraemon sedar bahawa dia bukanlah dicipta untuk merealisasikan apa sahaja impian Nobita, kerana dia hanyalah sebuah robot yang hanya diprogram untuk memudahkan urusan remaja tolol seperti Nobita.

Menjadi Tua tidak bermakna seseorang sudah perlu mula mengaji Al Quran. Tua juga bukan dicipta untuk manusia guna sebagai alat untuk mendapat wang pencen. Tetapi Tua menjelma agar insan sedar akan adanya pencipta yang tiada sempadan umurnya. Tua hadir sebagai sebuah saman dari kerajaan langit dan perlu dilunaskan saman itu dimahkamah mahsyar.

Para pengkaji barat, berdasarkan kajian mereka keatas psikologi dan tumbesaran manusia, menyifatkan Tua sebagai perubahan perubahan yang membawa kepada kelemahan, dan umurnya sudah melepasi "life span"nya dan menjadi pengakhiran kitaran hidup. Demikian fakta yang ditemui mereka yang tiada keimanan keatas Hari Penghitungan kelak.

Namun satu fakta yang diusulkan mereka jatuh tepat keatas diriku. Menjadi Tua juga ditafsirkan sebagai perubahan aktiviti dan peranan sosial diri manusia...
Aku semakin Tua (yelah, siapa yang semakin mudakan)

Saat berjalan dikoridor hadapan pejabat FSU, sekilas kuterpandang gelagat adik adik Tamhidi berbaris diluar kelas sementara menunggu pensyarah masuk. Dalam sekilas itu, terpancar semula ingatanku saat pertama kali memasuki kelas tutorial. Dalam keadaan tidak mengenal sesiapa aku menegur Wak(Syukri). Teman yang sentiasa berada dalam kelas yang sama dengan ku ini sentiasa ceria.

Selepas tiga tahun, terasa perubahan yang aku sendiri tidak sedari hingga kini. Perubahan corak sosial yang semakin teruk menjadikan aku sesuatu makhluk yang asing walau pada diri sendiri. Aku bukan aku yang aku kenal dulu. Tak cakap dengan banat, tak nyanyi lagu lagha, kadang kadang pergi Usrah. Semua itu hanya amalan Ridhwan zaman batu. Aku semakin jauh.

Tahun Baru ini, tiada yang kuharap. Melainkan untuk kembali seperti dulu. Walau kunafikan kewujudan Doraemon, namun khayalannya terkadang ingin kurasa agar aku tidak menjadi aku yang sekarang.

Ya Allah usah kau paling hati ini....

0 comments:

Type Speedtest

Typing Test Score

Visit the Typing Test and try!