Ahad, 31 Januari 2010

Duit Duit oh Duit


2010 boleh dikatakan tahun "sengkek", tahun tiada duit, semua orang kene buat catuan duit keluar. Tiada siapa pun di Malaysia ni yang terkecuali. Termasuklah aku. Observation yang ku buat dimerata tempat menunujukkan Malaysia dilanda musibah atau bala lagi tahun ini. Contohnya apa yang berlaku di:

Fakulti Syariah Undang Undang:

1) Pensyarah pensyarah luar dikurangkan semaksima mungkin
2) Kelas tutorial dipadat + mampat + ketat + sendat = 30 orang/kelas (excluding law student)
3) Bajet makan VIP(berdasarkan program baru ini) hanya RM 2 sekepala
4) Mak cik cleaner dikurangkan daripada 8 orang kepada 2 orang + abg abg staff( diorang pun kene menyapu gak)
5) Jumlah meeting session ngan tutor menjadi 1 jam (nikmat juga lah) pun excluding law student


Sekolah Sekolah Asrama

1) Tiada lagi peruntukan untuk Program Rancangan Integrasi Murid untuk Perpaduan(RIMUP)
2) Pengurangan 50% untuk Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin dan Bantuan Makanan Tambahan
3) Tiada lagi peruntukan Skim Baucer Tuisyen
4) Tiada lagi peruntukan Bantuan Uniform Persatuan Koko
5) Ibu Bapa perlu mengambil anak anak pada hujung minggu kerana tiada peruntukan makanan untuk pelajar asrama (maka secara rasminya Istilah "FLY" menjadi legal ) so pak guard dah tak perlu kejar budak budak yang fly di hujung minggu.(Bestnyer)

Masalah diri sendiri (yang berkait juga dengan pelajar lain)

1) Perlu membeli akta sendiri untuk dibawa masuk kedalam dewan peperiksaan kerana unit akademik tiada peruntukan untuk membeli latest act (akta di unit akademik sudah outdate)
2) Perpustakaan ditutup pada jam 7 malam (mungkin untuk menjimatkan elektrik kerana kurangnya pelajar yang mengunjungi library pada waktu malam)... aku biasa pergi waktu malam.

Konklusi

Masalah kewangan ini sememangnya berpunca daripada urusan tadbir kewangan diperingkat negara. Pencatuan kemasukan wang kepada semua saluran telah menyusahkan pengguna amnya rakyat. In the good side, kita perlu belajar untuk berjimat cermat dan perlu mengikuti langkah langah yang diajar oleh "Captain Cash"( sila rujuk TV9 untuk langkah langkah tersebut).


In the greater bad side, kerajaan perlu lebih sensitif dalam menguruskan wang. Perkara perkara yang tiada keutamaan seperti menghantar wakil Malaysia mendaki gunung Everest, menaja F1(walau dinafikan), dan lain lain perlulah melalui perbahasan yang wajar. Simple analogy for us to wonder and ponder, the government intend to abolished the sugar subsidies, by doing so, the government may save up to 1million ringgit, but then they spent it by sponsoring F1 and those who climb mount Everest which resulting RM 2.5 milion spent for, thus theres nothing to benefit Malaysian.


Sepanjang lembaran tinta emas periwayatan hadith nabi, sebuah hadith ada berbunyi: "bukanlah kaya itu atas banyaknya harta, tetapi hakikat kaya itu adalah mereka yang memiliki kekayaan jiwa".

wallahua'lam.

8 comments:

erma fatiha berkata...

ana tengah takdop duit gak skang.

tak taw nak megemis kat mane.

ade kerja kosong?

Ahmad Ridhwan berkata...

hoho... keje skang hampir hampir tiada, namun berjaya diumpil dari JAKIM

Mohd Hazimin Harun berkata...

ada tawaran bekerja. mengajar tuisyen untuk pelajar sekolah menengah.

Berminat?

Ahmad Ridhwan berkata...

Salam,

Syukran, tapi tak dapat nak manage mase untuk tambah satu lagi taklifan, Kerja alih taip kitab pun tak siap lagi...

erma fatiha berkata...

mengajar subjek ap?

Fazareez Fauzi berkata...

nagajar ngan anje...

Ahmad Ridhwan berkata...

dapat ngajar anak prof samat yang dikhabarkan cantik menarik dan ketat... fuhhh

Fazareez Fauzi berkata...

anje pn menarik n tertarik gak..hehe

Type Speedtest

Typing Test Score

Visit the Typing Test and try!